Velouté Dubarry
Velouté Dubarry recept
A francia konyha egyik nagy klasszikusa a Dubarry krémleves, karfiol alapú krémleves. Ha a tojás sárgáját is belekeverjük akkor velouté Dubarry, különben créme Dubarry a recept rendes elnevezése.
A velouté Dubarry recept hozzávalói
– fél fej karfiol
– 1 póréhagyma fehér része
– 1 liter borjú vagy csirke alaplé
– 2 tojás sárgája
– 1 dl tejföl
– 5 dkg vaj
– 2 evőkanál liszt
A velouté Dubarry recept elkészítése
A póréhagymát, megtisztítom, megmosom, a fehér részét vékonyra karikákra szeletelem.
A karfiolt is megmosom, rózsáira szedem.
Egy lábosban megolvasztom a vajat, beleteszem a póréhagymát, 3 percet párolom, hozzákeverem a lisztet, 3-4 percet kis tűzön kevergetem, majd leveszem a tűzről és hagyom kihűlni.
Apránként kevergetve hozzáöntöm a felmelegített alaplét, visszateszem a tűzre, beleteszem a karfiol rózsákat, megsózom, felforralom, majd kis lángon 30 percet főzöm.
Ez idő alatt néhány apró karfiol rózsát forró vízeben pár perc alatt megfőzök, hogy ropogós maradjon, hideg vízben lehűtöm.
Ha megfőtt a karfiolleves, leveszem a tűzről és mixerrel összemixelem.
A tojás sárgáját összekeverem a tejföllel, majd hozzákeverem a karfiol krémleveshez.
Tálalásnál a tányérba helyezek néhány apró karfiol rózsát, majd rámerem a karfiol krémlevest és el is készült a velouté Dubarry.