Töltött gyöngytyúk
Kiváló gyorsan másfél óra alatt elkészíthető finom ünnepi étel a töltött gyöngytyúk.
A töltött gyöngytyúk hozzávalói
– 1 gyöngytyúk kb.1.5 kg
– 10 dkg zsírosabb darált sertéshús
– 10 dkg sovány darált sertéshús
– 3 mogyoróhagyma
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 evőkanál petrezselyem
– 1 alma
– 15 szem mazsola
– 1 tojás
– só, bors
– olívaolaj
– vaj
– 1 paradicsom
A töltött gyöngytyúk recept elkészítése
Először is elkészítem a tölteléket.
A mogyoróhagymát vékony apróra szeletelem, majd kevés olívaolajon pár percet dinsztelem, hozzáadom a fokhagymát és a zsírosabb darált sertéshúst, majd a sovány sertéshúst, összekeverem pár perc után leveszem a tűzről és hozzákeverem a nagyon apróra darabolt almát, a konyakba beáztatott mazsolát, a vékonyra szeletelt petrezselymet és a tojást. Megsózom, megborsozom, majd alaposan összekeverem.
Ezzel a töltelékkel megtömöm a gyöngytyúkot, egy sütőbe illő tálba teszem, köré szeletelem a paradicsomot és pár deka vajat, majd 240 fokos előmelegített sütőben kb. 75 percet sütöm.
Időnként meglocsolom a levével.