Tőkehalas krumplipüré

By : | 0 Hozzászólás | On : | Kategória : Főételek

brandade de morueA tőkehalas krumplipüré általában szárított tőkehalból készül de ha nincs rá lehetőségünk akkor készíthetjük fagyasztott tőkehalból is a tőkehalas krumplipürét. Eredetileg dél franciaországi és portugál recept a brandade de morue.

Hozzávalók

– 50 dkg szátított tőkehal

– 50 dkg burgonya

– 1-2 gerezd fokhagyma

– petrezselyem

– olívaolaj

– só, bors

 A tőkehalas krumplipüré recept elkészítése

A szárított tőkehalat előző este hideg vízbe teszem, többször kicserélem a vizet, sótalanítom. 

Másnap a burgonyát meghámozom, feldarabolom, megfőzöm és villával szétnyomkodom.

A szárított tőkehalat hidegvízben felteszem főni és a forrástól számítva tíz perc alatt megfőzöm.

Lehúzom a tőkehal bőrét, ha találok kiszedem a szálkákat.

Egy lábosban enyhe tűzön olívaolajat melegítek beleteszem a tőkehalat, kevergetés közben hozzáadom a szétnyomkodott krumplit, az apróra szeletelt petrezselymet és belepréselem a fokhagymát. Addig kevergetem míg megfelelő állagú pürét kapok. Ha kell még keverek hozzá olívaolajat, de lehet hozzáadni tejet vagy tejfölt is. Ízlés kérdése.

{loadposition maposition468x60}

Valójában el is készült a tőkehalas krumplipüré, tálalás előtt egy sütőbe illő tálat kivajazok, beleteszem a pürét, a tetejére egy kis vajat teszek és 180 – 200 fokos előmelegített sütőben 10 – 15 perc alatt megmelegítem míg megolvad a vaj. 

Share This Post!

Vélemény, hozzászólás?

reklám