Tőkehalas krumplipüré
A tőkehalas krumplipüré általában szárított tőkehalból készül de ha nincs rá lehetőségünk akkor készíthetjük fagyasztott tőkehalból is a tőkehalas krumplipürét. Eredetileg dél franciaországi és portugál recept a brandade de morue.
Hozzávalók
– 50 dkg szátított tőkehal
– 50 dkg burgonya
– 1-2 gerezd fokhagyma
– petrezselyem
– olívaolaj
– só, bors
A tőkehalas krumplipüré recept elkészítése
A szárított tőkehalat előző este hideg vízbe teszem, többször kicserélem a vizet, sótalanítom.
Másnap a burgonyát meghámozom, feldarabolom, megfőzöm és villával szétnyomkodom.
A szárított tőkehalat hidegvízben felteszem főni és a forrástól számítva tíz perc alatt megfőzöm.
Lehúzom a tőkehal bőrét, ha találok kiszedem a szálkákat.
Egy lábosban enyhe tűzön olívaolajat melegítek beleteszem a tőkehalat, kevergetés közben hozzáadom a szétnyomkodott krumplit, az apróra szeletelt petrezselymet és belepréselem a fokhagymát.
Addig kevergetem míg megfelelő állagú pürét kapok. Ha kell még keverek hozzá olívaolajat, de lehet hozzáadni tejet vagy tejfölt is. Ízlés kérdése.
Valójában el is készült a tőkehalas krumplipüré, tálalás előtt egy sütőbe illő tálat kivajazok, beleteszem a pürét, a tetejére egy kis vajat teszek és 180 – 200 fokos előmelegített sütőben 10 – 15 perc alatt megmelegítem míg megolvad a vaj.