Tahini – szezámkrém házilag
Az észak afrikai, közel keleti konyha kihagyhatatlan alapanyaga a tahini, azaz a szezámkrém, nélkülözhetetlen a humusz vagy a falafel készítésénél. Mivel pillanatok alatt könnyen elkészíthető érdemes házilag elkészíteni, így tudjuk, hogy mi van benne.
A szezámmag az egészséges magok közé tartozik, magas a kalcium, cink és magnézium tartalma. Elég magas a B és B6 vitamintartalma is.
Tahini azaz szezámkrém készítése házilag
Hozzávalók
– egy csésze szezámmag
– egy csésze olívaolaj
A szezámkrém ( tahini ) elkészítése
Előmelegítem a sütőt 170 fokon.
Egy sütőlapra sütőpapírt teszek, majd ráhelyezem a szezámmagokat és beteszem a sütőbe 15 percet. Rendszeresen forgatom, hogy csak kívül piruljon meg. Nem szabad túlsütni mert elveszti az ízét.
Ha elkészült hagyom pár percet kihűlni, majd egy mixerbe teszem, hozzáöntöm a fele olajat és nagy sebességen 2 – 3 percen keresztül összemixelem, majd hozzáöntöm a maradék olívaolajat és újra mixelem, míg megfelelő állagú krémet kapok.
Egy hermetikuson zárható üvegben néhány hetet eltartható hűtőszekrényben.
Tahini, szezámkrém alkalmazása receptekben
– Humusz
– Falafel