Sonkával, gombával töltött articsóka
Ha valami különleges meleg előétellel akarjuk meglepni a vendégeket, érdemes elkészíteni ezt a sonkával, gombával töltött articsókát. Akár előző nap is elkészíthetjük és tálalás előtt csak 10 percet kell sütőben sütni.
Hozzávalók
– 4 articsóka
– 20 dkg sonka
– 10 dkg gomba
– 2 mogyoróhagyma
– 1 dl száraz fehérbor
– 2 evőkanál tejföl
– 5 dkg vaj
– 1 evőkanál szeletelt metélőhagyma
– só, bors
A sonkával, gombával töltött articsóka recept elkészítése
Az articsókákat sós forró vízben megfőzöm 35-45 perc alatt.
Ez idő alatt a mogyoróhagymát megtisztítom és finoman vékonyra szeletelem.
A gombát megtisztítom és felszeletelem.
A metélőhagymát apróra szelem.
A sonkát is gyufaszál vastagságúra szeletelem.
Az articsóka ha megfőtt kiveszem a vízből és megtisztítom, csak a szívét hagyom meg.
Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, majd beleteszem a sonkát, hagymát, gombát. Időnként megkeverem, majd ha a gomba leve elpárolgott, akkor megsózom, megborsozom. Beleöntöm a száraz fehérbort és mikor a fele elpárolgott akkor hozzákeverem a tejfölt és egy evőkanál finomra szelt metélőhagymát.
Az articsóka szíveket megtöltöm az elkészített töltelékkel, és egy sütőbe illő tálban 180 fokos előmelegített sütőbe teszem 10 percre, és el is készült a sonkával gombával töltött articsóka.