Póréhagymás lepény
Egyszerű klasszikus könnyen elkészíthető póréhagymás lepény, ideális vacsorára.
Póréhagymás lepény recept hozzávalói
Az omlós tésztához
– 20 dkg liszt
– 10 dkg vaj
– 1 csipet só
– fél deci víz
A töltelékhez
– 3 darab nagy póréhagyma
– 4 dkg vaj
– 2 tojás
– 2.5 dkg liszt
– 2.5 dl tej
– 2 evőkanál tejföl
– 5 dkg reszelt sajt
– só, bors
A póréhagymás lepény recept elkészítése
Először is elkészítem a tésztát, egy tálban a lisztet, sót és a kockákra darabolt vajat a víz segítségével összegyúrom, becsomagolom fóliába és fél órát hűtőbe teszem.
A póréhagymát alaposan megmosom és karikákra szeletelem.
A vajat egy serpenyőben megolvasztom, hozzáadom a póréhagymát, megsózom, megborsozom és 10 percet párolom.
Egy tálban felverem a tojást és összekeverem a tejföllel.
Egy lábosban összekeverem a lisztet és a hideg tejet, megsózom, megborsozom és közepes tűzön összesűrűsítem, majd leveszem a tűzről és hozzákeverem a tojás tejföl keveréket.
Kiveszem a hűtőből a tésztát kerek formára kinyújtom és egy kivajazott tortaformába teszem, villával megszurkálom és ráhelyezem a megpárolt póréhagymát, majd ráöntöm az elkészített keveréket. Megszórom reszelt sajttal és 210 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöm a póréhagymás lepényt.