Pita tészta házilag
A pita tésztát otthon is könnyen elkészíthetjük házilag, nem kell túl variálni csak liszt, élesztő, só, víz és egy kis idő kell a pita tészta elkészítéséhez. A pita sokféle képen felhasználható, egyszerű kenyérként, vagy megtölthetjük vékony csíkokra szeletelt hússal. A pita házilag azért sohasem lesz olyan jó mivel a sütőnkkel nem tudunk olyan magas hőmérsékleten sütni mint egy kemencében.
Hozzávalók a pita tészta recepthez
– 50 dkg liszt
– 25 gramm élesztő
– 2 dl víz
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 kávéskanál só
– 1 kávéskanál cukor
A pita tészta elkészítése
Az élesztőt elkeverem 2 evőkanál langyos vízbe, félreteszem 5 percet.
Egy tálba beleöntöm a lisztet, sót, cukrot és az élesztőt, majd a 2 dl vizet.
Összekeverem, hozzáadom az olívaolajat és kézzel dagasztom 5-10 percet míg egy homogén nem ragacsos, nem is túl száraz tésztát kapok. Ha elkészült egy tálba helyezem, letakarom és meleg helyem kelni hagyom legalább másfél órát, ha van időm többet. Legalább kétszeresére kell dagadnia a tésztának.
8-10 darabra vágom a tésztát, golyókat formálok belőle, majd még hagyom pihenni 15-30 percet.
Végül fél centiméter vastagságúra kinyújtom és egy sütőlapon 240 fokon előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütöm a pita tésztát.
Ha marad azt lelehet fagyasztani.