Mézes diós torta
A diós torták egyik legjobb változata, omlós ízekben gazdag enyhén citromos mézes diós torta.
Mézes diós torta hozzávalói
A tortához
– 10 dkg liszt
– 12 dkg dió
– 2 tojás
– 5 dkg méz
– 5 dkg vaj
– fél kávéskanál élesztő
– 1 kávéskanál fahéj
– 1 kávéskanál citromlé
– fél citrom reszelt héja
A sziruphoz
– 9 dkg méz
– 2 kávéskanál citromlé
A mézes diós torta recept elkészítése
A diót ledarálom.
Tojások sárgáját fehérjét szétválasztom.
Egy tálban felverem a tojás sárgáját a megolvasztott vajjal, hozzákeverem a mézet, fahéjat, citromlevet és a reszelt citrom héjat.
Hozzákeverem a lisztet, élesztőt és a darált diót. Alaposan összekeverem míg egy homogén tésztát kapok.
Egy csipet sóval felverem habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan belekeverem a mézes diós torta masszába.
Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kikennek vajjal, majd beleöntöm a mézes diós torta masszát.
150 fokos előmelegített sütőbe 40 percet sütöm, majd megvárom míg kihűl és kiveszem a tortaformából.
Tálalás előtt elkészítem a mézes citromos szirupot, a 9 dkg mézet megmelegítem és összekeverem a 2 kávéskanál citromlével, majd a mézes diós tortát villával megszurkálom és ráöntöm a meleg szirupot.