Marhanyelv csípős szósszal
A marhanyelv nem valami bizalomkeltő mikor meglátjuk a hentesnél, pedig nagyom finom ételt készíthetünk a marhanyelv felhasználásával, pikáns csípős uborkás szósszal. A marhanyelv csípős szósszal hidegen előételként is fogyasztható például salátával.
A marhanyelv recept hozzávalói
– egy marhanyelv ( 1.5 kg )
– 2 dl ecet
– 1 vöröshagyma
– 2 sárgarépa
– 2 gerezd fokhagyma
– 3 szegfűszeg
– 1 szár kakukkfű
– 5 babérlevél
– só, bors
A pikáns szószhoz:
– 5 dkg vaj
– 1 vöröshagyma
– 3 evőkanál liszt
– csípős pirospaprika
– 1 kávéskanál sűrített paradicsom
– 10 dkg csemege uborka
Marhanyelv pikáns módra recept elkészítése
A marhanyelvet 8 – 10 órával a készítés előtt hideg ecetes vízbe beáztatom.
Meghámozom és nagyobb darabokra feldarabolom a zöldségeket.
Alaposon hideg vízzel leöblítem a nyelvet.
Egy kuktába teszem a marhanyelvet befedem vízzel, beleöntöm a fele borecetet és a forrástól számítva 15 percet főzöm.
Kiveszem a marhanyelvet, lehúzom a bőrét.
Újra friss vizet melegítek a kuktába beleteszem a marhanyelvet, a maradék borecetet. A borecet helyett lehet 1 dl száraz fehérbort beleönteni.
Beledobom a feldarabolt zöldségeket, a meghámozott hagymába beleszúrom a a szegfűszeget, azt is hozzáadom a fokhagymával együtt, majd a kakukkfüvet és a babérlevelet is hozzáadom.
Tehetek bele 2 marhaleves kockát, de nem muszáj.
Megsózom, megborsozom.
A forrástól számítva másfél órát főzöm.
Akkor főtt meg teljesen, ha egy kést könnyen beletudok szúrni.
Kiveszem a marhanyelvet egy tálra és vékony szeletekre felszeletelem.
Elkészítem a csípős pikáns szószt, egy lábosban megolvasztom a vajat, majd beleteszem a vékonyra szeletelt hagymát, egy kicsit dinsztelem, majd hozzákeverem a lisztet. Apránként hozzákeverek kb. 1 liter főzőlevet, megszórom csípős pirospaprikával, megsózom, megborsozom, belekeverem a sűrített paradicsomot, majd a karikákra szeletelt csemege uborkát.
A csípős pikáns szósszal beterítem a felszeletelt marhanyelvet.
Főtt krumplival tálalom.
Hidegen fogyasztható előételnek például fejes vagy jégsalátával.