Marcipános galette
A franciák hagyományosan a Vízkereszt napján fogyasztják a galette des Rois-t, azaz a marcipános galette-t.
Hozzávalók
– 2 leveles tészta
– 12 dkg vaj
– 20 dkg cukor
– 20 dkg darált mandula
– 2 tojás
– 1 tojás sárgája
A marcipános galette recept elkészítése
Elkészítem a leveles vajas tésztát, ez elég idő igényes, ha nincs időm akkor megteszi a kész boltban vásárolt is.
Egy tálban összekeverem a puha vajat, cukrot és a darált mandulát.
A két tojást egyenként belekeverem.
Egy tepsiben sütőpapírral kitekerem az egyik leveles tésztát, egy ecsettel bevizezem a tészta szélét.
Rákenem a marcipán krémet, a szélein hagyok 2 centit, majd óvatosan ráhelyezem a második leveles tésztát.
A széleit az ujjammal összeillesztem, majd egy késsel bevagdosom.
A tojás sárgájával bekenem a tetejét, majd hűtőbe teszem fél órára.
Újra bekenem a tojás sárgájával, majd a kés hegyével párhuzamosan bevonalazom vagy akármit rárajzolok, vigyázva hogy a tésztát ne szúrjam át.
180 fokos előmelegített sütőbe teszem 40 percre és kész is a marcipános galette.
A marcipános galettet langyosan tálalom.