Leveles vajas tészta
Ha van elég időnk érdemes házilag készíteni a leveles vajas tésztát, sokkal jobb lesz mint a boltban vásárolt gyári leveles vajas tészta.
Ezt a leveles tésztát érdemes már az előző nap elkészíteni mivel igen idő igényes.
Hozzávalók
– 20 dkg liszt
– 15 dkg vaj
– 1 dl jéghideg víz
– egy csipet só
A leveles vajas tészta elkészítése
Egy tálban a vizet és a sót összekeverem a jéghideg vízzel. Gombócot formálok, betekerem egy fóliába és 2 órára a hűtőbe teszem.
2 óra elteltével a tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, a közepére helyezem a hideg vajat ráhajtogatom a tészta széleit, ujjnyi vastagságúra nyújtom, majd három részben összehajtom, hogy háromszor hosszabb legyen mint széles.
Elfordítom 90 fokot kinyújtom, majd szintén három részben összehajtom. Fóliába tekerem és egy órára a hűtőbe teszem.
Egy óra elteltével megismétlem az előbbi műveletet, majd újra a hűtőbe teszem két órára és újra megismétlem a nyújtást.
A leveles vajas tésztát a felhasználásig a hűtőben tartom.
A leveles vajas tésztát felhasználhatom édes vagy sós süteményekhez.