Lencsefőzelék másképp
A lencsefőzeléket mindenki másképpen készíti, van aki rántással, van aki liszt nélkül, vagy mustárral. Ez a lencsefőzelék recept Közép-Franciaországból származik a lencsék királynőjeként emlegetett Le Puy-i zöld lencse hazájából. A zöld lencsét a franciák általában liszt nélkül csinálják, de ez a recept most kivételesen rántással készült csak egy kicsit másképp.
Hozzávalók a lencsefőzelék recepthez
– 50 dekagramm zöld lencse
– 2 közepes sárgarépa
– 1 vöröshagyma
– 2 szegfűszeg
– 1 babérlevél
– 4 dekagramm vaj
– 4 dekagramm liszt
A zöld lencsefőzelék elkészítése
Egy lábosban hideg vízben kis tűzön tegyük fel főni a lencsét, a karikákra szeletelt sárgarépát, a hagymába szúrjunk két szegfűszeget és azt is dobjuk a vízbe a babérlevéllel együtt.
Mikor a lencse megfőtt kb. 20 perc, leszűrjük, a főzőlevet félretesszük.
Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, állandóan kevergetve hozzáadjuk a lisztet, majd hozzáöntjük a lencse főzőlevét és habverővel kevergetve kis tűzön addig főzzük míg besűrűsödik.
Megsózzuk, megborsozzuk majd hozzáadjuk a lencsét és el is készült a lencsefőzelék.