Harira marokkói csicseriborsó leves
Marokkóban hagyományos ünnepi leves a harira csicseriborsó leves, lencséből és csicseriborsóból.
Hozzávalók
– 20 dkg bárányhús
– 10 dkg csicseriborsó
– 5 dkg lencse
– 1 vöröshagyma
– 2 ág zeller szára
– 50 dkg paradicsom
– 1 evőkanál sűrített paradicsom
– 1 evőkanál vaj
– friss koriander
– fél kávéskanál kurkuma
– fél kávéskanál gyömbér
– cérnametélt
– olívaolaj
– só, bors
A marokkói harira leves elkészítése
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatom, de az egyszerűség kedvéért készíthetem konzervből is.
Másnap egy lábasban 2 evőkanál olívaolajon enyhén megdinsztelem az apróra szeletelt vöröshagymát, az apró kockákra darabolt bárányhúst , az apróra szeletelt zeller szárát.
Hozzáöntök egy kis vizet és hozzáadom a fűszereket, majd a lencsét és a csicseriborsót. Ha konzervből van a csicseriborsó akkor a főzés végén teszem bele a levesbe.
Belerakom a meghámozott és feldarabolt paradicsomokat és belekeverek egy evőkanál sűrített paradicsomot és a vajat. Felöntöm 2 liter vízzel lefedem és addig főzöm míg a csicseriborsó megfő. Ha konzervből van a csicseriborsó akkor addig kell főzni míg a hús megfő.
Ha elkészült a harira leves, akkor a tűzön hagyva kis lángon bele dobok egy-két marék cérnametéltet, és 2-3 evőkanál lisztet vízzel összekeverek és ezzel sűrítem, majd a végén beleszórom a friss apróra szeletelt koriandert, és el is készült a marokkói harira leves.