Hagyományos krumplifőzelék
Hagyományos egyszerű krumplifőzelék recept
A krumplifőzelék sokféleképpen elkészíthető, tejfölösen, liszttel, habarással, vagy anélkül, az alábbi recept a hagyományos egyszerű krumplifőzelék tejfölösen babérlevéllel receptje.
Az egyszerű krumplifőzelék hozzávalói
– 1 kg burgonya
– 2 dl tejföl
– 1 evőkanál liszt
– 1 kis fej vöröshagyma
– 2 babérlevél
– 1 kávéskanál pirospaprika
– só, bors
– ecet
A hagyományos krumplifőzelék elkészítése
Az apróra szeletelt vöröshagymát kevés olajon megdinsztelem, majd a tűzről levéve hozzáadom a pirospaprikát, összekeverem.
Hozzáöntöm a meghámozott felszeletelt burgonyát megsózom, megborsozom, beledobom a babérlevelet és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
Közepes lángon kb. 30 percet főzöm.
Amíg a krumplifőzelék fő elkészítem a habarást, a tejfölt egy evőkanál liszttel csomómentesre keverem.
Mikor a krumplifőzelék megfőtt, a levéből egy keveset hozzákeverek a tejfölös liszthez, majd a tűzről levéve belekeverem a krumplifőzelékbe.
Visszateszem a tűzre és egy evőkanál ecetet hozzáadva állandóan kevergetve néhány perc alatt összefőzöm.