Hagymalekvár vöröshagymából
A hagymalekvár egyes húsételek, halak és a liba, kacsamáj nélkülözhetetlen kísérője. Többféle recept létezik, talán a legnépszerűbb a lila hagymalekvár, de akármilyen hagymából készíthetjük. Most egy hagyományos nagyon egyszerűen elkészíthető vöröshagymából készült hagymalekvár receptet mutatunk be.
Hozzávalók a hagymalekvár recepthez
– 6 darab nagy vöröshagyma
– 10 dkg cukor
– 1 evőkanál olívaolaj
– 4 evőkanál balzsamecet
A hagymalekvár recept elkészítése
Egy lábasban az olívaolajon enyhe tűzön megdinsztelem a vékonyra szeletelt hagymát, rászórom a cukrot és ráöntöm a balzsamecetet. Összekeverem, 10 percen át erős tűzön kevergetve főzöm, míg a balzsamecet elpárolog.
Leveszem nagyon kis lángra és lefedve egy órán keresztül főzöm, néha megkeverem.
Ha elkészült a hagymalekvár, még melegen dunsztos üvegbe teszem, jól tárolható, hónapokig eláll.