Gribiche mártás
Hal ételekhez, borjúlábhoz, borjúfej receptekhez tálalható általában a gribiche mártás. De kitűnő a marha vagy disznó nyelvhez is, vagy akár egy krumplisaláta elkészítéséhez is a gribiche mártás.
A gribiche mártás hozzávalói
– 2 főtt kemény tojás
– 3 evőkanál ecet
– 2 evőkanál mustár
– 3 mogyoróhagyma
– 1 dl olaj
– 3 csemegeuborka
– 1 evőkanál kapribogyó
– 1 evőkanál petrezselyem
– 1 evőkanál tárkony
– só, bors
A gribiche mártás recept elkészítése
A főtt tojás sárgáját egy szűrőn áttöröm. A fehérjét apróra szeletelem.
A mogyoróhagymát finom apróra szeletelem, a petrezselymet, tárkonyt és a capri bogyót szintén apró vékonyra szeletelem.
Egy salátatálba teszem a mustárt, hozzáadom az ecetet, megsózom, megborsozom, majd egy habverővel alaposan összekeverem.
Állandóan kevergetve apránként beledolgozom az olajat, majd hozzákeverem a tojás sárgáját, mogyoróhagymát, petrezselymet, tárkonyt, kapribogyót, a vékony karikákra szeletelt uborkát és végül a főtt tojás fehérjét.
Ezzel el is készült a gribiche mártás, ha túl sűrű lenne akkor egy kevés tejszínnel, vagy száraz fehérborral hígítom.
A gribiche mártás fóliával letakarva hűtőben 48 órát tartható.