Francia hagymaleves
Valószínűleg az egyik legjobb francia hagymaleves a sok változat közül amit franciaországi utazásaim során ettem.
Hozzávalók a francia hagymaleves recepthez
– fél kiló vöröshagyma
– 50 gramm vaj
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 kávéskanál citromlé
– 1 kávéskanál cukor
– 1 kávéskanál só
– 1.5 dl száraz fehérbor
– 3 dl leveskockalé ( marha )
– 4 dl forró víz
– bors
– pirítós kenyér
– reszelt sajt
A francia hagymaleves elkészítése
Egy lábosban megolvasztom a vajat, beleteszem a vékonyra szeletelt vöröshagymát a citromlevet, cukrot és a sót, majd alaposan összekeverem és lefedve közepes tűzön körülbelül 15 percet dinsztelem, majd leveszem a fedőt és 2- 3 percet nagyobb lángon megbarnítom a hagymát. Hozzápréselem a fokhagymát, összekeverem, hozzáöntöm a fehérbort és közepes tűzön főzöm kb. 10 percet míg a fele bor el párolog, majd hozzáöntöm a leveskockalét és a vizet. Megsózom, megborsozom, újra felforralom majd lefedve kis lángon 10 percet főzöm.
A pirítós kenyér elkészítése:
Francia baguette kenyeret 2 cm-es szeletekre szeletelek, mind a két oldalát olvasztott vajjal bekenem, majd 220 fokos előmelegített sütőben 3 percet megpirítom.
A pirítóst egy sütőbe illő levesestányérba helyezem, megszórom reszelt sajttal, ráöntöm a hagymalevest és a tetejére is helyezek egy pirítós kenyeret, azt is megszórom reszelt sajttal, majd behelyezem a sütőbe 250 fokon 5 percre míg a sajt megolvad a tetején.