Egyszerű francia borjúragu
A francia konyha egyik legnépszerűbb étele a gombás tejfölös borjúragu azaz a blanquette de veau. Általában rizzsel tálalják, de tálalhatjuk tésztával vagy főtt burgonyával is.
A francia borjúragu hozzávalói
– 1 kg borjúlapocka
– 3 sárgarépa
– 1 vöröshagyma
– 2 evőkanál liszt
– 1 leveskocka
– 2 dl száraz fehérbor
– 20 dkg gomba
– 2 dl tejföl
– 1 tojás sárgája
– 1 citrom
– vaj
Az egyszerű francia borjúragu recept elkészítése
A borjúlapockát 3 cm-es kockákra darabolom.
A hagymát vékonyra szeletelem, a sárgarépát karikákra szeletelem.
Egy lábosban a vajat megolvasztom, majd beleteszem a borjúhús darabokat és pár perc alatt fehéredésig pirítom.
Megszórom a liszttel, összekeverem beleöntök 2-3 pohár vizet, majd belemorzsolom a leveskockát.
Hozzáadom a száraz fehérbort, a sárgarépát és a hagymát.
Felöntöm annyi vízzel hogy ellepje és kis közepes tűzön 2 órát főzöm.
10 perccel a főzési idő vége előtt beleteszem a felszeletelt gombát.
A tejfölt összekeverem a tojás sárgájával és egy citrom levével, belekeverem a borjúraguba és pár perc múlva melegen tálalom.
A francia borjúragut általában rizzsel tálalom.