Burgundi marhapörkölt
Burgundi marhapörkölt recept
Könnyen elkészíthető vörösboros marhapörkölt Franciaországból.
A burgundi marhapörkölt hozzávalói
– 1 kg marhahús pl. lábszár
– 2 evőkanál liszt
– 2 db vöröshagyma
– 3 db sárgarépa
– 1 gerezd fokhagyma
– 2.5 dl vörösbor
– kakukkfű, babérlevél, só, bors
– 25 dkg gomba
– 10 dkg szalonna
– olaj
A burgundi marhapörkölt elkészítése
A marhahúst 5 centiméteres kockákra darabolom. A vöröshagymát vékonyra szeletelem, a sárgarépát karikákra darabolom.
Egy öntöttvas lábosban felmelegítek 3 evőkanál olajat és beleteszem a marhahús darabokat pár perc alatt megkapatom minden oldalát.
Hozzáadom a hagymát, répát és az összenyomott fokhagymát, enyhén megsózom, összekeverem és 5 percet főzöm közepes lángon.
Rászórom a két evőkanál lisztet, összekeverem, beleöntöm a vörösbort és vízzel pótolom, hogy ellepje a húst.
Hozzáadom a babérlevelet és a kakukkfüvet, felforralom, majd leveszem alacsony lángra, lefedem és 2- 3 órát főzöm.
Időnként megkeverem és vízzel pótolom ha szükséges.
Ez idő alatt egy serpenyőben megpirítom az apró kockákra darabolt szalonnát, leöntöm a felesleges zsírt és hozzáadom a nagyobb darabokra darabolt gombát és 5 percet pirítom, majd hozzáadom a vörösboros marhapörkölthöz.
Általában főtt krumplival tálalom, de más körettel is fogyasztható, rizs, tészta, vagy kuszkusz.
A burgundi vörösboros marhapörkölt másnap újra melegítve sokkal jobb.