Borjúragu – blanquette de veau

By : | 0 Hozzászólás | On : | Kategória : Főételek, Nemzetek konyhája

 

francia borjúraguA blanquette de veau, azaz francia borjúragu egy hagyományos régi francia étel, igen puha omlós hús és a szósz jellemzi, főtt burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.

Hozzávalók a borjúragu recepthez

– 1 kg borjúhús ( pl. nyak vagy szegy )

– 4 közepes sárgarépa

– 8 kis fehér hagyma vagy 2 közepes vöröshagyma

– 1 gerezd fokhagyma

– 25 dkg gomba

– 1 pohár száraz fehérbor

– 1 leveskocka ( zöldség )

– liszt

– vaj

– 1 citrom

– 1 tojás

– babérlevél

– tejföl

A borjúragu recept elkészítése

Egy öntöttvas lábasban megolvasztok egy kis vajat olajjal összekeverve, beleteszem a kockákra darabolt borjúhúst és megpirítom, majd meghintem egy evőkanál liszttel, összekeverem.

Hozzáadom a felszeletelt hagymát, néhány percet pirítom, majd hozzáadom a karikákra szeletelt sárgarépát, és a négy fele vágott gombát, majd rámorzsolom a leveskockát. 5 perc elteltével ráöntöm a pohár fehérbort, amint a bor elpárolgott felöntöm vízzel. Rápréselem a fokhagymát és beledobom a babérlevelet. Kis tűzön legalább egy órát főzöm.

Amint megfőtt leszűröm a levét félreteszem majd készítek egy rántást egy evőkanál vaj és egy evőkanál lisztből és egy habverővel állandóan kevergetve hozzáöntöm a leszűrt levet.

A tejfölt és a tojás sárgáját egy citromlevével összekeverem és hozzáöntöm a borjúraguhoz pár percet összefőzöm majd rizzsel vagy főtt krumplival tálalom-  

 

Share This Post!

Vélemény, hozzászólás?

reklám