Borjúragu – blanquette de veau
A blanquette de veau, azaz francia borjúragu egy hagyományos régi francia étel, igen puha omlós hús és a szósz jellemzi, főtt burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók a borjúragu recepthez
– 1 kg borjúhús ( pl. nyak vagy szegy )
– 4 közepes sárgarépa
– 8 kis fehér hagyma vagy 2 közepes vöröshagyma
– 1 gerezd fokhagyma
– 25 dkg gomba
– 1 pohár száraz fehérbor
– 1 leveskocka ( zöldség )
– liszt
– vaj
– 1 citrom
– 1 tojás
– babérlevél
– tejföl
A borjúragu recept elkészítése
Egy öntöttvas lábasban megolvasztok egy kis vajat olajjal összekeverve, beleteszem a kockákra darabolt borjúhúst és megpirítom, majd meghintem egy evőkanál liszttel, összekeverem.
Hozzáadom a felszeletelt hagymát, néhány percet pirítom, majd hozzáadom a karikákra szeletelt sárgarépát, és a négy fele vágott gombát, majd rámorzsolom a leveskockát. 5 perc elteltével ráöntöm a pohár fehérbort, amint a bor elpárolgott felöntöm vízzel. Rápréselem a fokhagymát és beledobom a babérlevelet. Kis tűzön legalább egy órát főzöm.
Amint megfőtt leszűröm a levét félreteszem majd készítek egy rántást egy evőkanál vaj és egy evőkanál lisztből és egy habverővel állandóan kevergetve hozzáöntöm a leszűrt levet.
A tejfölt és a tojás sárgáját egy citromlevével összekeverem és hozzáöntöm a borjúraguhoz pár percet összefőzöm majd rizzsel vagy főtt krumplival tálalom-