Béarnaise mártás
Béarnaise szósz, mártás recept
Sült marhahúshoz, steakhez, halakhoz érdemes egy finom béarnaise mártást készíteni.
Béarnaise mártás hozzávalói
– 2 tojás sárgája
– 1 apróra szeletelt mogyoróhagyma
– 15 dkg vaj
– 5 evőkanál fehérbor
– 3 evőkanál borecet
– 2 evőkanál vékonyra szeletelt friss tárkony
– só, bors
A béarnaise mártás recept elkészítése
Egy serpenyőben a bort, ecetet, mogyoróhagymát, és a fele tárkonyt megsózva, megborsozva addig főzöm míg a felére sűrűsödik kb. 10 perc.
Leveszem a tűzről, várok míg egy kicsit kihűl, majd habverővel kevergetve belekeverem a tojás sárgáját. Visszateszem a tűzre kis lángon kevergetve míg habos nem lesz.. Nagyon vigyázni kell, hogy a tojás ne főjön, majd ismét leveszem a tűzről és apránként belekeverem a vajat.
Habverővel alaposan összekeverem és belekeverem a maradék tárkonyt, és el is készült a béarnaise mártás.