Baszk csirke
Baszk csirke ragu recept
Egy nem túl bonyolított Poulet basquaise azaz baszk csirke recept, ami a zöldségek levében, ideális hőfokon főtt csirke ragu, mindenféle víz és ipari ízesítők, színesítők nélkül készült.
Baszk csirke ragu hozzávalói
– 1 tanyasi csirke
– 3 nagy fej vöröshagyma
– 2 kaliforniai paprika ( zöld, piros )
– 50 dkg paradicsom
– 2 gerezd fokhagyma
– 2 babérlevél
– 4 szál kakukkfű
– fél deci száraz fehérbor
– 2 evőkanál olívaolaj
– só, bors
A baszk csirke elkészítése
A csirkét feldarabolom majd egy öntöttvas edényben kevés olívaolajon pár perc alatt megpirítom minden oldalát, majd félreteszem.
Az edényben a vékonyra szeletelt vöröshagymát, a vékony lamellákra szeletelt paprikát, erős paprikát, fokhagymát megfonnyasztom, hozzáadom a babérlevelet és a kakukkfüvet. Meglocsolom fél deci száraz fehérborral és nagy lángon elpárologtatom a levét.
Hozzáadom a meghámozott és kockákra darabolt paradicsomot, megsózom, megborsozom, majd ráhelyezem a csirke darabokat és 45 perc alatt lefedve kis lángon megfőzöm.
Ha túl sok levet engedne akkor a főzési idő befejezése előtt a fedőt leveszem.
A baszk csirkét hagyományosan rizzsel vagy tésztával tálalják, én kuszkusszal készítettem.