Az eredeti vichyssoise
Az eredeti vichyssoise krémleves recept
A créme Vichyssoise ( ejtsd: visiszoáz ) Franciaországból Vichy városából származik, valójában egy krumplis, póréhagymás hideg krémleves. A vichyssoise-nak rengeteg változata létezik, de ez a recept az amit a tradicionális francia konyhában annak idején készítettek.
A Vichyssoise krémleves hozzávalói
– 5 darab burgonya
– 2 póréhagyma fehér része
– 1.5 liter tej
– 5 dkg vaj
– 2 dl tejföl
– tengeri só
– bors
A Vichyssoise krémleves elkészítése
A póréhagymákat megmosom, hosszában felvágom és feldarabolom.
A burgonyát meghámozom, megmosom és feldarabolom négy részre.
Egy lábosba megolvasztom a vajat, majd hozzáadom a póréhagymát, két perc után a burgonyát.
Összekeverem és felöntöm a tejjel.
Megsózom, felforralom, majd kis tűzön főzöm 35 percet.
Leveszem a tűzről, összemixelem, hozzáadom a tejfölt, megsózom, megborsozom, alaposan összekeverem.
Hűtőbe teszem, a vichyssoise krémlevest hidegen tálalom, vékonyra szeletelt metélőhagymával díszítem.