Az eredeti pizzatészta
Az igazi eredeti olasz pizzatészta házilag is elkészíthető ha van elég időnk és egy két alapvető szabályt betartunk. Igaz, hogy házilag nem tudunk 400-500 fokos sütési hőmérsékletet produkálni, de a sütőnk legmagasabb hőmérséklete is megteszi, főleg jól előmelegítve. A jó minőségű liszt is alapszabály de más híján a BL 55 finomliszt is megteszi. A pizzatészta alapvetően, liszt, víz, olívaolaj, só és nagyon kevés élesztőből készül.
Az eredeti, igazi pizzatészta recept
Hozzávalók:
– 40 dkg liszt BL 55
– 2 dl víz
– 3 gramm ( 1 kávéskanál ) élesztő, vagy 8 gramm friss élesztő
– 2 kávéskanál só
– 2 evőkanál olívaolaj
A pizzatészta elkészítése
Az élesztőt összekeverem 5 dekagramm liszttel és 1 dl langyos vízzel majd fél órát kelni hagyom.
A lisztet összekeverem a sóval és az olívaolajjal, majd az élesztővel és a maradék 1 dl vízzel. Összegyúrom legalább 10 percet, majd egy nagy salátatálba helyezem, letakarom és szobahőmérsékleten ( 20 fok ) 6-8 órát kelni hagyom. A tésztának legalább a duplájára kell dagadni.
A tésztát ketté vágom, majd kerek formára kinyújtom, tetszés szerinti feltétet teszek rá, majd a sütőm legmagasabb hőfokán 10-15 perc alatt készre sütöm.
Egyszerű pizzatészta recept