Aioli mártás
Tipikus mediterrán mártás az aioli, általában halételekhez készítik. Az eredeti aioli Franciaországból Provence-ból származik, csak fokhagyma ( ail ) és olívaolajból ( oli ) készül. Innen ered a neve aioli. Manapság már tesznek bele tojás sárgáját, vagy citrom levet és néha még mustárt is, mivel így könnyebb egy sűrű mártást készíteni.
Az eredeti aioli mártás hozzávalói
– 4 gerezd fokhagyma
– 1.5 dl olívaolaj
– só
Az eredeti aioli mártás elkészítése
A fokhagymát egy mozsárban összetöröm, majd apránként belekeverem az olívaolajat.
Megsózom és addig keverem míg egy homogén sűrű aioli mártás lesz az eredmény.
Majonézes aioli mártás
Hozzávalók
– 4 gerezd fokhagyma
– 2 tojás sárgája
– 2 dl olívaolaj
– 1 kávéskanál dijoni mustár
– só, bors
A majonézes aioli mártás elkészítése
A préselt fokhagymát összekeverem a tojás sárgájával és a mustárral, megsózom, megborsozom és habverővel kevergetve apránként belekeverem az olívaolajat. Addig keverem míg egy sűrű majonézt kapok.