Accras szárított tőkehalból – Halpuffancs
Franciaországban és Portugáliában igen népszerű a szárított tőkehalból készített accras, vagy halpuffancs. Ha nem tudunk beszerezni szárított tőkehalat, akkor készíthetjük, fagyasztottból is. Általában aperitif ételként fogyasztjuk.
A szárított tőkehalból készült halpuffancs recept hozzávalói
– 25 dkg szárított tőkehal
– 2 mogyoróhagyma
– pár szál petrezselyem
– 5 szál metélőhagyma
– 2 tojás
– 15 dkg liszt
– 1 dl tej
– csípős őrölt paprika
– fél kávéskanál élesztő
A szárított tőkehalból készült halpuffancs recept elkészítése
A szárított tőkehalat előző este hideg vízbe beáztatom, többször kicserélve a vizet sótalanítom.
Másnap a tőkehalat forró vízben 20 percet főzöm, majd kiszedem egy tányérra és mikor langyos a bőrét lehúzom és az esetleges szálkákat kiszedem, majd a halhúsát összemorzsolom.
Egy tálba öntöm a lisztet, hozzáadom a csípős őrölt paprikát és az élesztőt, és a tejet, összekeverem.
Egyesével belekeverem a tojásokat míg egy homogén tésztát kapok, végül belekeverem a finomra szeletelt mogyoróhagymát, petrezselymet és metélőhagymát.
Letakarom és félre teszem pihenni egy órát.
Hozzákeverem a tőkehal morzsákat, olajat melegítek és két kanál segítségével kis gombócokat formálva beleszaggatom az olajba és aranysárgára sütöm.
Lecsepegtettem és papírtörlőre teszem.
Kiváló aperitif étel.