A tökéletes sült csirke
A tökéletes sült csirke recept házilag
Tökéletes sült csirkét otthon is tudunk sütni a sütőnkben, az már természetes, hogy csak is biztos forrásból beszerzett tanyasi csirke a megfelelő. Több híres nagy szakács receptje megtalálható a netten, de talán a legjobb Joel Robuchon francia szakács sült csirke sütési módszere. Ennek a technológiának a lényege az , hogy a tálat és csirkét alaposan vajjal bekenjük, bedörzsöljük kívül, belül. egy 1.5 kg-os csirkéhez 10 dkg vajat használunk fel.
A tökéletes sült csirke Joel Robuchon recept szerint
1. Egy nem túl nagy sütőbe illő tálat és a csirkét alaposan bedörzsöljük a vajjal, nem margarinnal. 10 dkg vaj másfél kiló csirkéhez, megsózzuk, megborsozzuk.
2. Először is a csirkét a combjára fektetve belehelyezem a tálba és beteszem a sütőbe 210 fokon 25 percre.
3. Megfordítjuk szúrás nélkül a másik combjára fektetve, meglocsoljuk fél pohár vízzel és 25 percet sütjük.
4. A csirkét a hátára fordítjuk és 10 percet sütjük, majd a hasára fektetve 5 percet.
5. Kivesszük a sütőből és 20 percet pihentetjük, úgy hogy a csirke melle lefele a lábai felfele álljanak, így a hús nedvek a csirke mellébe szivárognak.
Ennek a csirke sütési módszernek az előnye, hogy a csirke combjai rendesen megsültek és a melle húsa nem száradt ki szaftos maradt.