A tökéletes posírozott tojás
A tökéletes posírozott vagy buggyantott tojás
Minden mende-mondával ellentétben a tökéletes buggyantott tojás elkészítése nagyon egyszerű, a titok lényege, hogy a tojás nagyon jó minőségű és friss lehetőleg nagy legyen, és a víz megfelelő hőmérsékletű.
A posírozott tojás hozzávalói
– tojás
– ecet
– só
A posírozott tojás elkészítése
Egy lábosba öntöm a vizet, fehér ecetet és a sót, majd felforralom.
Ez idő alatt a tojásokat feltöröm és egyesével egy csészébe helyezem.
Mikor a víz felforrt, lecsökkentem a hőmérsékletet, hogy gyöngyöző legyen a víz.
A csésze tojást olyan közel teszem a gyöngyöző vízhez ahogy csak tudom, majd óvatosan belecsúsztatom a tojást, elösször a fehérjét, majd a közepére a sárgáját. Fontos, hogy a tojás fehérje ne nagyon terüljön szét, ezért szükséges, hogy a tojás extra friss legyen. A tojás fehérje természetes módon befedi a sárgáját. Két leveses kanál segítségével összeforrasztjuk a fehérjét, majd egy merőkanál segítségével kivesszük a posírozott tojást és rögtön hideg vízbe tesszük így megállítva a további főzést.