A tökéletes krumplipüré
Krumplipürét mindenki másképp csinálja, de ha egy két alapvető szabályt nem tartunk be akkor igen csak ellehet rontani. Fontos a jó pürének való burgonya kiválasztása, lehetőleg lisztes burgonyából készítsük. Soha ne használjunk robotgépet a krumplipüré készítésénél. A tejet langyosan keverjük bele és aránylag elég sok vaj kell a tökéletes krumplipüré elkészítéséhez.
Hagyományos krumplipüré recept elkészítése
Hozzávalók
– 6 darab közepes burgonya
– 1.25 dl tej
– vaj
só, bors
A krumplikat folyó víz alatt megmosom, meghámozom, nagyobb darabokra feldarabolom.
Egy lábosban hideg vízben felteszem a burgonyát, felforralom, lefedem és kis lángon 15 perc alatt megfőzöm.
Leszűröm, a lábost visszateszem a lekapcsolt tűzhelyre beleöntöm a leszűrt burgonyát és pár percet hagyom, hogy a maradék víz is elpárologjon.
Krumplinyomóval összenyomkodom a burgonyát és hozzákeverem a felmelegített tejet és ízlés szerinti vajat.
Megsózom, megborsozom és kész is van a hagyományos krumplipüré.
Krumplipüré másképp
– 50 dkg burgonya
– 12.5 dkg vaj
– 1.25 dl tej
– só
A burgonyát héjában megfőzöm, még melegen meghámozom és krumplipasszírozón keresztül direkt egy lábosba passzírozom.
Alacsony tűzön fakanállal kevergetve lassan apránként belekeverem a vajat, majd a felmelegített tejet is apránként folyamatosan kevergetve belekeverem. Megsózom és addig kevergetem míg a megfelelő állagú krumplipüré elkészül.