A chia mag jótékony hatásai
Már régóta a chia mag a szuperétel kategóriába tartozik, mivel az egészségre számtalan jótékony hatással bír. A chia mag dél-Amerikából, Mexikóból származik, ahol már több mint 500 éve ismerik jótékony hatásait. A chia mag gluténmentes, 22 – 30 százalék proteint és 30 százalék rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet, glikémiás indexe alacsony, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így hosszan tartó telítettségérzetet okoz, cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak kiváló élelmiszer.
Fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaz.
Hatalmas előnye, hogy a konyhában számos területen felhasználható. Ledarálva lisztként sűrítőnek főzelékeknél, süteményekben liszt helyet, vagy zöld salátákra csak rászórva fogyasztható. Palacsinta és puding készítésénél is használhatjuk. Kiválóan helyettesíti a tojást fasírt készítésnél.